12-15
stycznia
Centrum Janki zaprasza wszystkich smakoszy tradycyjnej żywności na Jarmarki produktów regionalnych.

Centrum Janki zaprasza wszystkich smakoszy tradycyjnej żywności na Jarmarki produktów regionalnych.
Warte Państwa uwagi będą na pewno:

  • tradycyjne wędliny i kiełbasy z Podlasia,
  • pieczywo kurpiowskie z Łysych,
  • oscypki z Bacówki na Wojciżnie,
  • sery korycińskie z Podlasia,
  • pajdy ze smalcem, pieczywo i ogórki,
  • chałwa turecka,
  • miody naturalne,
  • pierogi domowe,
  • suszone owoce,
  • rękodzieło artystyczne.

 

Jarmarki Produktów Regionalnych powstały z myślą o osobach, które poszukują smacznej, tradycyjnej, pozbawionej chemii i konserwantów żywności. Oferta skierowana jest do tych, którzy cenią smak i walory zdrowotne produktów oraz chcą spróbować czegoś innego niż produkty oferowane przez zwykłe sklepy spożywcze. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Produkty oferowane na jarmarkach bazują na przepisach przodków, są „swojskie” i smaczne, a ich specyfika wiąże się przede wszystkim z rodzajem stosowanych składników oraz z tradycją ich przyrządzania. Wytwarzanie regionalnych przysmaków daje możliwość zarobku rolnikom i przyczynia się do rozwoju obszarów wiejskich. Wspomaga także działania zmierzające do zachowanie dziedzictwa kulturowego wsi.

jarmark_janki_13012017